Erzurum'da Kitap Fuarının Düşündürdükleri

Erzurum'da Kitap Fuarının Düşündürdükleri
07/04/2014

Erzurum’da birincisi olduğu söylenen kitap fuarı güzel oldu. Fuarın şahsen beklediğimden daha fazla ilgi gördüğünü söyleyebilirim. İnşirah Sahaf ve Kitapevi olarak elemanımın olmayışı ve hazırlık süresinin kısa oluşu katılamayışımın iki ana sebebi sayılabilir. Katılanların tamamına yakınının şehir dışından gelen yayınevlerinin olması dikkat çekiyor. Erzurum’dan katılan yayınevi ve kitapçıların sayısının ise bir elin parmaklarını geçmediği görülüyor.  Yukarıda belirttiğimiz gibi hazırlık süresinin kısa oluşu ve ilgi görüp görmeyeceği tereddüdünün bunda başlıca rol oynadığı düşünülebilir. Tabii fuara katılımın ücretli oluşu da şehir içi katılımı olumsuz etkilemiş olabilir.

Yıllardır dile getirdiğimiz ve yine ilgili çevrelerce dile getirilmiş bu fuarın ilimizin sosyal ve kültürel hayatına bir canlılık getirdiği aşikârdır. Yalnız bu fuar; tertip ve katılım itibarıyla bir ilk olsa da, daha önce 2004 senesinde Çifte Minareler Medresesinde sadece Erzurumlu kitapevi ve yayınevlerinin katıldığı bir fuar daha açılmıştı. Bizim de yer aldığımız katılım ücretinin olmadığı bu fuara halkın ilgisi bu günküne oranla daha düşüktü.  Bu konuda bizim insanımızda yabancıya karşı hayranlık duyulduğu söylenebilir. Başka bir açıdan kitap fuarına gidenlerin, alış veriş yapanların azımsanmayacak bir bölümünün zaten diğer şehirlerden gelip ilimizde okuyan üniversiteli öğrenciler olduğunu gözlemliyoruz.

Bir öz eleştiri yaparsak bizim ne kitapçılarımız ne de insanlarımız böylesine şenlik ve festival havasında geçecek bir kitap fuarı beklemiyorlardı.

Fuar yeri iyi seçilmiş. Yaklaşık üç yıl önce meydan yapılması gerekçesi ile güzelim Yakutiye yeşilliğinin, ağaçların yok edilmesine değmese de ilk defa bu alan işe yarar bir etkinliğe sahne oldu.  

Bazı yerel ve ulusal basının meydandaki taşların zarar gördüğünü, tarihi eserin önünün kapatıldığı eleştirilerine şaşmamak elde değil. Bu arkadaşlar ağaçlar sökülürken, buldözerlerin eserin temellerini sarsarken, bahçe yok edilirken bu tepkiyi göstermişler miydi acaba, hatırlamıyorum.

Şehrimizde açılan ve geleneksel hale dönüştürülmesi planlanan fuara, emeği geçen herkesi kutluyoruz.

Ayrıca Erzurum’da sene de bir kez de olsa Erzurum yayınevi, sahaf ve kitapevlerinin katılacağı bir fuar daha düzenlenebilir. Kültür Bakanlığının finanse edeceği bu fuara katılım ücretsiz olabilir.

Yine ilimizde isteyen sahaf ve kitapçılara Yakutiye Meydanında yaz aylarında sürekli açık tutabilecekleri küçük kitap stantları verilebilir. Bu çalışmaların bir sonucu olarak sosyal ve kültürel canlılığın sektördeki bizlere ekonomik nefes  aldıracağı muhakkaktır.

Paylaş